Saudi Aramco


Syarikat minyak dan gas negara Arab Saudi secara meluas dilihat sebagai syarikat paling berharga di dunia dengan anggaran nilai $ 10 trilion dan menjana lebih dari $ 1 bilion setiap hari dalam pendapatan.

 

Syarikat ini pada mulanya diasaskan pada tahun 1933 oleh Standard Oil of California (SoCal) sebagai California-Arab Standard Oil Co. Selama bertahun-tahun, kerajaan Saudi mendapat saham yang lebih banyak saham sehingga tahun 1988 apabila ia mengambil alih sepenuhnya syarikat itu dan dijenamakan semula ke Aramco ( Arabian American Oil Company) kepada Saudi Aramco (Arab Saudi Oil Company).

 

Sejak itu syarikat itu telah hilang kekuatan. Saudi Aramco mempunyai bilangan pertama yang mengagumkan termasuk rizab minyak mentah terbesar di dunia, pengeluaran minyak harian terbesar, rangkaian hidrokarbon terbesar di dunia, dan pemilikan ladang Ghawar, ladang minyak terbesar di dunia. Selain penapisan dalam negeri, Saudi Aramco juga mempunyai minat terhadap kilang penapisan di Korea, Jepun, AS dan China.

Al-Falih memegang BSc dalam kejuruteraan mekanikal dari Texas A & M University dan MBA dari King Fahd University of Petroleum and Mineral.

 

Khalid A. Al-Falih dilantik sebagai presiden dan CEO pada tahun 2009.

 

Di bawah Al-Falih, syarikat itu menguruskan rizab minyak terbukti terbesar di dunia, dan merupakan pengeksport pengeluar minyak terbesar di dunia. Seorang veteran Saudi Aramco selama kariernya selama tiga dekad, Al-Falih berkhidmat dalam jawatan kepimpinan utama termasuk naib presiden eksekutif untuk Operasi, naib presiden kanan Operasi Gas dan Perhubungan Perindustrian, presiden Petron Corporation (usaha sama antara Saudi Aramco dan Syarikat Minyak Negara Filipina) dan beliau adalah ketua pertama Unit Pembangunan Perniagaan Baru Saudi Aramco.

 

Beliau adalah penyokong terkenal untuk pendidikan tinggi di Arab Saudi. Sejak 2008, beliau telah berkhidmat sebagai ahli pengasas Lembaga Pemegang Amanah Universiti Sains dan Teknologi Raja Abdullah. Beliau juga adalah ahli Majlis Perniagaan Asia dan Majlis Antarabangsa J.P. Morgan. Beliau juga berkhidmat di Majlis Tertinggi Petroleum dan Hal Ehwal Mineral Arab Saudi.

 

Al-Falih terlibat dalam program sosial, dan berkhidmat sebagai pengerusi Majlis Perbandaran Dammam City. Keahlian lembaganya termasuk Corp Training Teknikal dan Vokasional, Tabung Putera Sultan Bin Abdul Aziz untuk Menyokong Projek Perniagaan Kecil untuk Wanita, dan Persatuan Provinsi Timur untuk Kelahiran.

 

ADAKAH KAMU TAHU? Saudi Aramco adalah satu-satunya organisasi persendirian yang membolehkan FAA memiliki dan mengendalikan lapangan terbangnya sendiri.

Saudi Aramco

News content - change the look of your news.


You can add any elements, change their arrangement or event attach a normal layout to news layout. Changes made in attached layout will also be visible in news layouts.

17 November 2018

2018 © mysenarai.com

LANGGAN
LANGGAN
Borang telah dihantar - terima kasih.
Sila isikan semua maklumat yang diperlukan!

SUBSCRIBE TO MYSENARAI

follow kami untuk update koleksi senarai yang menarik

IKUT KAMI

TENTANG KAMI

HUBUNGI

PENAFIAN

receive your top list through newsletter.

show us your love